Categories
Nxt artikelen

Nxt: Méér dan Nxt “coin”

Nxt infrastructureAls je nog onbekend bent met Nxt, is de kans groot dat je de neiging zult hebben over Nextcoin te praten.
Dat is niet vreemd, aangezien er in het kielzog van Bitcoin enorm veel nieuwe zogenaamde altcoins opgekomen zijn, met meer of minder succes.
Je hoeft alleen maar op deze wikipagina te kijken om te zien hoe enorm de markt voor cryptogeld ontploft is. En dan is deze lijst nog bij lange na niet compleet!

Nxt is echter geen munt. Of, beter gezegd, niet alléén maar een munt.

Nxt is opgezet als een systeem dat veel meer functies kan vervullen. Je kunt op dit moment inderdaad eenheden Nxt kopen, die gemakshalve “munten” genoemd worden. Die naam is echter misleidend, aangezien je met Nxt veel meer kan doen.

Asset Exchange en Colored Coins

Binnenkort wordt binnen het Nxtsysteem namelijk de zogenaamde “Asset exchange” geactiveerd, waarna je aan elke eenheid Nxt (of een fractie daarvan) willekeurig welke waarde ook toekennen. Dit heet het “colored coin” systeem.
Door dit systeem, en het feit dat elke transactie via de blockchain te volgen is, is het mogelijk om bijvoorbeeld een munt die voor een product (zeg: een pizza) staat via de Asset Exchange te verhandelen aan iemand anders. Daar komt nog bij dat de Asset Exchange volledig gedecentraliseerd is, waardoor het dus niet meer nodig is om via een centrale instantie te handelen. Alles gaat zo anoniem als je het zelf wilt hebben.

 Het Alias-systeem

Op dit moment is binnen Nxt het Alias-systeem al actief. Je kunt binnen Nxt kortgezegd je eigen aliassen aanmaken, waaraan je een willekeurig adres (URI) kunt koppelen.

Waarom is dat zo handig? Wel, de meeste mensen zijn niet goed in het onthouden van lange reeksen tekens, zoals bankrekeningnummers, lange webadressen, telefoonnummers etc. Je kunt met het Nxt Alias-systeem deze lange ingewikkelde reeksen tekens vervangen door een makkelijk te onthouden alias. Je zou bijvoorbeeld je naam als alias kunnen gebruiken voor je lange Nxt-accountnummer. Als iemand een browser heeft die Nxt-aliassen kan vertalen (er zijn al plugins voor de meeste browsers, kijk hier), dan hoeft hij alleen maar “nxt: [je naam]” in te tikken en komt hij bij je account uit (om bijvoorbeeld Nxt over te maken). Maar je kunt je alias ook naar je website of telefoonummer laten verwijzen. Wat je maar wilt. Het alias-systeem maakt het makkelijker complexe zaken op een simpele manier aan anderen door te geven.

Nxt Messaging & DNS

Dat is nog niet alles. Als de Exchange decentraal en anoniem kan, waarom dan niet meer? Op dit moment zijn de ontwikkelaars bezig met een decentraal Chat/Messaging systeem én een decentraal DNSsysteem. Naast decentraal handelen kunnen er dus ook decentrale websites en decentrale support gerealiseerd worden. Allemaal met Nxt! 100% veilig en versleuteld.

Samenvattend: Nxt is veel met dan een munt. Bitcoin is ooit beschreven als gedecentraliseerd programmeerbaar geld. NXT kan omschreven worden als iets als een gedecentraliseerde programmeerbare economie met een ingebouwde geldfunctie.

Mocht je meer willen weten over de functionaliteit van Nxt, dan nodig ik je van harte uit om de white paper te lezen.

Share this Post